Bränsle och energikällor

Köttet största boven i växthusdramat

Trots att vi i mer än 20 år har diskuterat klimatet, växthuseffekten och vilka åtgärder som måste vidtas för att stävja den, och trots att det svenska folket är ett av de bästa i världen när det gäller att källsortera och på andra sätt värna om miljön, ökar svenskarnas klimatavtryck. Det beror till stor del på den mängden kött de konsumerar. Sedan år 1990 har köttkonsumtionen i Sverige ökat med minst 40-50 procent, och produktionen av nötkött skapar stora utsläpp av växthusgaser. Att konsumera ett kilo nötkött motsvarar att köra bil i 12-15 mil, alltså ungefär 25 kilo koldioxidutsläpp.800px-Köttfärs_i_en_ICA-butik

Svenskar äter också betydligt mer kött än vad vi faktiskt behöver. I snitt äter svenskarna 25 procent mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar, och detta är något som inte bara påverkar klimatet negativt, utan även hälsan. Forskning visar nämligen att överdriven konsumtion av rött kött kan vara en bidragande orsak till tarmcancer. Det finns med andra ord flera anledningar till att dra ner på köttkonsumtionen. Enligt en studie som genomfördes av forskare vid Cambridge universitet och Aberdeens universitet kommer de växthusgaser som släpps ut som en följd av livsmedelsproduktion att öka med 80 procent om människor fortsätter att konsumera kött och mejeriprodukter som de gör idag. De drar slutsatsen att människor skulle behöva äta som mest två portioner rött kött och sju portioner fågelkött i veckan för att nå en hållbar nivå. I studiens resultat kunde man också se att utsläppen av koldioxid från Sveriges matsektor skulle minska med mellan 10 och 20 procent om svenskarna bara konsumerade kött i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer.

Det finns idag många vegetariska och veganska alternativ till kött i de flesta livsmedelsaffärer. Något som kan vara ett hinder för många i att eftersträva en mer växtbaserad kost är dock att många av dessa alternativa livsmedel kan vara mycket dyra. Om man brinner för miljön, och är villig att lägga de pengarna, kan det vara en bra idé att leta igenom gamla byrålådor efter guldsmycken och guldklockor som man inte längre använder. Man kan nämligen sälja guld på Guldbrev.se, och på det sättet få ihop åtskilliga tusenlappar som kan läggas på en mer klimatvänlig kost.

Taggar:
techcompass